Het Nederlandse bestuur van Stichting Bachi Amaa werkt samen met het Nepalese bestuur van de Stichting in Kathmandu; dat ter plekke toezicht houdt op het tehuis en het Anandaban Lepra Ziekenhuis Schoolfonds.
Het Nederlandse bestuur zorgt voor het beleid en de financiële middelen. Het Toezichthoudend Bestuur in Nepal zorgt vervolgens voor de uitvoer van dit beleid en communiceert de behoeften met het Nederlandse bestuur. Samen verwezenlijken zij de doelstellingen van Stichting Bachi Amaa.
Rup Lal en zijn vrouw Rupa zorgen als ouders samen voor de kinderen van Stichting Bachi Amaa. De Stichting heeft een samenwerkingsverband met het Anandaban Lepra Ziekenhuis Schoolfonds en biedt momenteel een financiële ondersteuning aan 30 kinderen.
Van 1985 tot 1991 heeft Anna met haar familie in Nepal gewoond. In 2004 begon zij met haar studie Rechten aan de Universiteit Maastricht. In 2010 rondde zij haar Master Globalisation and Law af, speciale aandacht gaf zij tijdens deze master aan mensenrechten en de Rechten van het Kind. Naast haar master heeft zij het Honours programma gevolgd. In 2009 won Anna de Studentprijs van de Universiteit van Maastricht vanwege haar inzet voor de Stichting. In 2013 is zij gestopt bij haar laatste baan om meer balans te creëren tussen haar werk en de Stichting. In 2014 is zij haar eigen bedrijf Anna Lim begonnen dat tevens een deel van de winst aan de Stichting doneert.
“Ik was drie maanden oud toen we vertrokken naar Nepal en heb dus het grootste gedeelte van mijn jeugd daar doorgebracht. Mijn ouders werkten beiden in het Anandaban Lepra Ziekenhuis. Ondanks dat ik sinds 1991 alweer in Nederland woon, voel ik me nog altijd thuis in Nepal. Ik houd ontzettend veel van Nepal en wil middels Stichting Bachi Amaa heel graag iets aan dit prachtige gastvrije land teruggeven.”
De leden van onze raad van bestuur zijn allemaal visionaire leiders die een grote bijdrage hebben geleverd aan onze samenleving.
Elk lid draagt bij aan onze organisatie met zijn of haar unieke vaardigheden en expertise.
Beloningsbeleid: geen enkele bestuurder van Stichting Bachi Amaa krijgt een vergoeding voor de bestuurstaken.
Shovakhar Kandel is Algemeen Economisch Directeur van het Anandaban Hospital. Hij is op 1 juli 1991 in het ziekenhuis begonnen als Administratie Assistent en werd later Business Manager. Zijn vrouw werkt ook in het ziekenhuis.
Rup Lal woont samen met zijn vrouw Rupa in Kathmandu. Ze hebben twee eigen kinderen een dochter Rubina en een zoon Bibek. Zij zijn de pleegouders van de 15 kinderen.
Rup Lal was 16 jaar oud toen bij hem lepra ontdekt werd. Zijn vader was op dat moment overleden en zijn moeder woonde bij een oom in huis. Toen het duidelijk werd dat Rup Lal lepra had is hij door zijn moeder en oom het huis uit gezet. Hij werd met stenen het dorp uitgejaagd. Met een grote wond onder zijn voet, veroorzaakt door de lepra, zwierf hij geruime tijd rond. Na drie weken kwam hij aan in Kathmandu, daar werd hij doorverwezen naar het Anandaban Hospital. Aan Rup Lal was verder niet te zien dat hij lepra had. Wel werd snel duidelijk dat hij zeer weinig eigenwaarde had.
Dr. Wim en Alice Theuvenet waren werkzaam in het ziekenhuis op het moment dat Rup Lal daar opgenomen werd. Gelukkig hadden zij in de gaten dat Rup Lal een slimme jongen was. Zij konden een plaats voor hem regelen in het tehuis van father Gaffney, pater van een Jezuïeten orde. Daardoor kon Rup Lal in 1993 met succes zijn middelbare school afmaken. In oktober 2007 heeft hij zijn Master Theologie afgerond.
Rup Lal is met Rupa getrouwd. Beiden hebben een groot hart voor kinderen. Mede door de jeugdervaringen van Rup Lal hebben zij een droom om een opvangtehuis te starten en kinderen te helpen bij hun scholing. Ze willen graag onderdak bieden aan die kinderen die om welke reden dan ook niet de warmte en de zorg van een familie kunnen ervaren.
Prakash is de oudste zoon van Bachi. Bachi was Anna's oppas toen ze samen met haar ouders in Nepal woonde. Hij werkt als een accountant bij twee steengroeves. Hij heeft een vrouw en een dochter. Samen met de familie van zijn jongere broer Dipendra wonen ze in het oude huis van Bachi. Prakash werkt graag voor Stichting Bachi Amaa. Niet alleen omdat de Stichting naar zijn moeder is vernoemd, maar vooral omdat hij zelf heeft ervaren wat goede steun betekent.
Barnabas Neupane was verpleegkundige in het Anandaban Hospital. Hij is een oud-lepra patiënt van het ziekenhuis en woont met zijn vrouw en drie kinderen -twee dochters en een zoon- bij het ziekenhuis. Zijn oudste dochter Karuna Neupane werkt ook in het ziekenhuis en is Gezondheidsassistent.
Ruth Schresta woont in Kathmandu en heeft voorheen 12 jaar in het Tansen Ziekenhuis gewerkt van de United Mission to Nepal. Momenteel werkt ze in het Anandaban Hospital als Counsellor. Zij is zeer betrokken bij activiteiten die de positie van vrouwen in Nepal kunnen versterken. Ze is getrouwd en heeft een dochter.
Kancha Schrestha werkt in het Anandaban lepra Ziekenhuis en is verantwoordelijk voor de “Medical record Department”. Hij heeft een vrouw en twee dochters. Kancha en zijn vrouw zijn erg actief in de Christelijke kerkgemeenschap.
Toen Anna Theuvenet (voorzitter en oprichtster) in Nepal woonde, was Bachi haar oppas. Zes jaar lang heeft Bachi voor Anna gezorgd terwijl haar ouders, gespecialiseerd in lepra en orthopedie, aan het werk waren in het Anandaban Ziekenhuis. Haar twee oudere broers zaten overdag op school in Kathmandu. Anna noemde haar altijd Bachi Amaa (moeder Bachi), omdat zij voor Anna als een tweede moeder was. Bachi Amaa is in de zomer van 2007 overleden.
Terug in Nederland onderhield Anna contact met Nepal, omdat dit het land is waar ze opgroeide en nog steeds als haar tweede thuis ervaart. Haar ouders vertelden haar op een dag het verhaal van Rup Lal. Rup Lal werd als 16-jarige in het Anandaban Hospital opgenomen. Hij was door zijn moeder verstoten omdat hij lepra had. De ziekte wordt vandaag de dag nog steeds als een straf van God beschouwd.
Rup Lal wilde na zijn genezing iets doen voor andere kinderen in nood en hij ving in zijn gezin zes kinderen op. Rup Lal vroeg de ouders van Anna hem te helpen bij het opzetten van een kindertehuis. Met behulp van haar ouders heeft Anna in de zomer van 2008 samen met twee vrienden Stichting Bachi Amaa opgericht.
Zo ontstond een huis waar kinderen een thuis vinden, waar zij worden verzorgd en waar zij met toewijding en liefde een nieuwe kans krijgen. Zoals Bachi Amaa een moeder was voor Anna, zo wil de Stichting de zorg voor een aantal kinderen op zich nemen. De Stichting wil naast een veilig en liefdevolle familie de kinderen ook vooral de mogelijkheid bieden zich door goed onderwijs te ontwikkelen met het oog op de toekomst.
Bedankt voor uw inschrijving.
Vanaf nu zal u onze nieuwsbrief ontvangen.